TV spored TV SLO 2


25. februar 2017 - 3. marec 2017
20:40 Planet Zemlja (II.): Puščave (4/6) - koprodukcijska dokumentarna serija
  • Planet earth ii., 2. sezona, 4. del, 49 min
  • 4. del, Puščave: Puščave sveta so dežele skrajnosti. Živali morajo biti izjemno iznajdljive, da lahko preživijo v teh negostoljubnih razmerah, zato so razvile najneverjetnejše strategije za preživetje. Krdelo puščavskih levov je tako sestradano, da se odloči za izjemno tvegan napad na žirafo, ki je nekajkrat večja in težja od levinje. Samec stepske kokoške vsak dan preleti dvesto kilometrov do najbližjega napajališča in se igra z življenjem, da bi svojemu zarodu priskrbel vodo. V Izraelu je kamera prvič ujela drobnega netopirja v boju z enim izmed najbolj strupenih škorpijonov na svetu, na Madagaskarju pa je posnela roj kobilic naravnost svetopisemskih razsežnosti.
21:30 Inside - Offside: V zaledju predsodkov: Boj s sabo - dokumentarna oddaja, ponovitev
  • Nissrin Khalaf je osemnajstletna muslimanka libanonskih korenin, ki se je rodila in živi v Oslu na Norveškem. Obiskuje zadnji letnik srednje šole in igra za večkulturni nogometni klub Sterling FC. Pred nekaj leti je zbolela za obliko anksioznosti, ki ji je zelo otežila življenje. S težavo je sledila pouku in ni bila spontana. Ker se je počutila izključeno, je celo zamenjala šolo. Enako se ji je dogajalo v mestu, med prijatelji in na kraju, kjer je najraje, na nogometnem igrišču. Prikrajšana je bila za stvari, ki so ji v življenju pomenile največ. Zaradi anksioznosti ji je bilo neprijetno v družbi. Nenehno je razmišljala, kaj si o njej mislijo drugi in kako gledajo nanjo. Da je verna in nosi ruto, ni stvari prav nič olajšalo. Toda s pomočjo družine, prijateljev in psihologa, ki je v kulturi njenih staršev sicer še vedno tabu, se je Nassrin naučila premagovati težave in si povrnila samozavest. Zelo ji je pomagal tudi poseben odnos, ki ga ima z očetom. Še vedno se bori s sabo, a se vsak dan trudi, da je ne bi nikoli več zapustila radost, ki jo občuti ob brcanju žoge.
21:55 Ida, film
  • Ida, 2013, drama, 78 min, IMDb ocena: 7.4
  • Leto produkcije: 2013 Država: Danska, Poljska Žanr: drama Režija: Pawel Pawlikowski Igrajo: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Adam Szyszkowski Poljska, leto 1962. Anna je med vihro druge svetovne vojne izgubila starša. Odrasla je v podeželskem samostanu, kjer naj bi kmalu tudi sama stopila med redovnice. Na zahtevo predstojnice pa se mora pred tem seznaniti s svojo edino še živečo sorodnico, materino sestro Wando. Toda ob srečanju s svobodomiselno intelektualko privrejo na dan temačne skrivnosti iz družinske preteklosti in ženski se morata soočiti s pretresljivo resnico. V Angliji delujoči Paweł Pawlikowski, ki si je mednarodni sloves ustvaril s filmi Zadnje zatočišče in Moje poletje ljubezni, se je prvič vrnil v rodno Poljsko. Iskreno in pogumno se je spopadel s tabuizirano temo, ki bi jo njegovi rojaki najraje pozabili – za iztrebljanje Židov med drugo svetovno vojno niso bili odgovorni samo nacisti, tudi Poljaki so pobili kar nekaj svojih sodržavljanov. Vizualno minimalistična in presunljiva intimna študijo kompleksne in kontroverzne vojne tematike je doživela izjemen odziv po celem svetu. Nagrade so se kar vrstile, zato izpostavljamo samo najbolj odmevne – evropske filmske nagrade leta 2014 za najboljši film, scenarij in režijo ter oskar za najboljši tuji film leta 2015.

več
Ida, film
23:15 Bučke, satirično informativna oddaja, ponovitev
  • Format oddaje, ki si ga je zamislil scenarist in režiser Bojan Krajnc, temelji na preverjenem trikotniku: animacije – imitacije – nadsinhronizacije. Bučke so informativna oddaja z izmišljenimi novicami. Voditelj je animirani Slavko Bobovnik. Njegov kolega Marcel Štefančič v sosednjem studiu pripravlja domoljubni kviz »Nimaš pojma!« Šport vodi nekdanji trener Zmago Sagadin. Pri oddaji sodelujejo naši najboljši govorni imitatorji: Tilen Artač, Jure Mastnak, Aleksander Pozvek, Renato Vindiš in ostali. Tekste za nadsinhronizirane prispevke piše Igor Bračič. Animacije pripravlja Tadeje Fius, Media Atlas.
23:35 Vikend paket, ponovitev
  • Jožetu bodo družbo pri komentiranju aktualnih tem delali Klemen Bunderla, Jernej Kuntner in Tanja Žagar. Tanja bo stopila tudi na glasbeni oder, glasbeni gost tokratne oddaje pa bo še Andraž Hribar. Bernarda se veseli klepeta z Robertom Kranjcem in njegovo družino. V studiu se nam bo pridružila tudi Vesna Milek, gostili pa bomo tudi zmagovalca letošnje EME, ki nas bo zastopal na Pesmi Evrovizije. Kot voditelj kviza, v katerem preverjamo znanje in iznajdljivost mimoidočih, se bo tokrat preizkusil Rado Mulej.