TV spored TV SLO 2


22. julij 2016 - 28. julij 2016
18:50 Pozabljeni Slovenci: Ivan Regen - dokumentarna oddaja
  • Ivan Regen je bil znanstvenik, ki je preučeval zvočno komunikacijo žuželk. Bil je biolog in pionir sodobne bioakustike. Danes širšemu občinstvu malo znani Ivan Regen (1868–1947), biolog in pionir sodobne bioakustike, je bil cˇlovek, ki je preučeval murnove samicˇke, ki je znal govoriti z žuželkami in nacˇrtovati fonografske naprave. Rojen je bil v Lajšah pri Gorenji vasi leta 1868, študiral in doktoriral je na Dunaju, kjer je tudi večinoma živel in preucˇeval zvocˇno komunikacijo žuželk. Leta 1935 je bil izvoljen za cˇastnega cˇlana Prirodoslovnega društva Slovenije, leta 1940 pa za dopisnega cˇlana Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Njegov največji projekt je bil tako imenovani geobiološki laboratorij, velik terarij oziroma insektarij,v katerem je preučeval fonotaksijo – usmerjeno premikanje žuželk proti viru zvoka. Dokazal je,da žuželke slišijo s posebnim organom na prvem paru nog. Z domovino je ostal v tesnem stiku in je bil tudi podporni član raznih društev in slovenskih kulturnih ustanov. Dokumentarni portret o Ivanu Regnu odstira delo velikega slovenskega znanstvenika, o katerem ne vemo dovolj, hkrati pa osvetljuje pomen zvoka okoli nas tudi za tiste namene, na katere v našem vsakdanu niti ne pomislimo. Mnogokrat smo potopljeni v zvok, ki ga ne poslušamo, ker se ga ne zavedamo in ga zato tudi ne slišimo. Posamični zvoki so celo neslišni, če ne postanemo bolj občutljivi za svoje zvočno okolje, saj so tako tihi, da jih moramo ojačiti, da se jih zavedamo oziroma slišimo. Kot vidimo in slišimo v filmu, pa so ti zvoki lahko konstitutivni element glasbene umetnosti. Delo, ki ga je Ivan Regen začel ob koncu 19. tega stoletja, je našlo svoje mesto tudi v umetnosti – v bioakustični glasbi. Prav zato se film poetično konča z besedami: “Če ne bi bilo Ivana Regna, človeka, ki je govoril z žuželkami, in znanstvenikov moderne dobe, tudi bioakustične glasbe verjetno ne bi bilo. Hvala znanosti, da je nahranila umetnost!” ...
19:20 Infodrom, poletje 2016: Zanimivosti - informativna oddaja za otroke in mlade
  • Infodrom je z vami tudi poleti! Vse mogoče zanimivosti so se znašle v pretekli sezoni Infodroma: zakaj nam izpadajo lasje, zakaj se potimo, kako se naredi čokolada iz črvov in kako (varno) ostanemo povezani prek Snapchata.
19:30 V svojem ritmu: Hip hop - glasbeno-dokumentarna serija za mlade
  • HIP HOP Raperja Martin Fijavž MAR-TIN in Jon Vogrič-VOGI sta vsak po svoje prepričana, da so sanje dosegljive, le živeti jih je treba. Kako pa uresničujeta svoje sanje, povezane z glasbo, si lahko ogledate v peti oddaji V svojem ritmu. Kdo bo boljši, bo ocenil in presodil raper Zlatko!
20:00 2Cellos v puljski Areni - posnetek koncerta, ponovitev
  • Popularna čelista 2 Cellos, Slovenec Luka Šulič in Hrvat Stjepan Hauser, navdušujeta občinstvo po celem svetu. Tokrat boste lahko uživali v posnetku koncerta, ki sta ga imela v puljski Areni, Stjepanovem rojstnem kraju. Navdušila sta z izvedbami njunih avtorskih skladb,s hiti iz njunega albuma IN2ITION in njunih najbolj popularnih, tudi na You tube velike uspešnice priredb AC/DC, U2, Red Hot Chili Peppers, Nirvana, Sting s in priredbe klasičnega repertoarja, ki še posebej pričajo o njuni virtuoznosti igranja na čelo.
21:25 Zvezdana: Vojščaki resnice
  • Zvezdanina gostja Sasha Cobra prihaja iz Združenih držav Amerike. Sasha je spolna terapevtka, ki potuje po svetu in z moškimi in ženskami deli svoje znanje o zdravilni moči spolne energije. Sasha Cobra trdi, da se je sodobni moški polenil, zato ni nikogar, ki bi v žensko posadil kvalitetne ideje. V sobotni noči bo Sasha naša prepričanja o spolnosti postavila na glavo. Trdi, da so ženske moškim vzele glas, zato moški ne morejo spregovoriti o svojih bolečinah. Zvezdanina gostja bo marsikoga šokirala s svojo izjavo, da ženske bolj hrepenijo po spolnosti kot moški. Pridružite se Zvezdani pri nekoliko drugačni uri spolne vzgoje.
22:05 Lepotica in zver - Big Band RTV Slovenija, Anika Horvat in Klemen Klemen, koncert
  • Koncert zanimive mešanice uveljavljene vokalistke Anike Horvat ter raperja po duši Klemna Klemna. Če smo Anike Horvat ob Big bandu že vajeni pa je tokratna kombinacija nekaj novega, posebnega. Na koncertu smo slušali nove različice evergreenov kot tudi Klemnove uspešnice. Ni pa manjkalo tudi zanimivih duetov. Dirigent: Lojze Krajnčan Gosta: DJ Simon Stojko Falk, Ballau
23:35 Kolesarstvo - dirka po Franciji: 20. etapa - posnetek
  • Na 103. kolesarski dirki po Franciji je na sporedu 21 etap v skupni dolžini 3535 kilometrov. Poznavalci pričakujejo troboj med lanskim zmagovalcem Froomom, Contadorjem in Quintano, seveda pa se na tako dolgi preizkušnji zgodi veliko nepredvidljivega in se v boj za najvišja mesta lahko vmeša še kdo iz druge vrste. Navijali bomo za štiri slovenske kolesarje (Jana Polanca, Luko Pibernika, Boruta Božiča in Kristijana Korena) ter upali na morebitno prvo slovensko etapno zmago na največji dirki na svetu. Za vas jo bo spremljal Tomaž Kovšca.