TV spored TV SLO 1


26. avgust 2016 - 1. september 2016
08:00 Studio kriškraš: Vesolje - mozaična lutkovna oddaja za otroke, ponovitev
 • Zgodilo se je nekaj neverjetnega: skrivnostni vesoljček je krtino studia Kriškraš prestavil v vesolje. Med zvezde in planete in vse čudovite vesoljske zagonetke! Ali je res, da osamljeni vesoljček praznuje rojstni dan? Črtica in Šviga ga želita na vsak način srečati in spoznati. Vendar potrebujeta pomoč pravega strokovnjaka za vesolje. Na srečo ga že poznata, to je deček Tolja!
08:20 Vetrnica: Ples stolov: Mesečina, ponovitev
 • PLES STOLOV - animirana serija japonske televizije, kjer stoli zaplešejo nenavaden ples
08:25 Ribič Pepe: Kdo vrti kolo časa?, ponovitev
 • KDO VRTI KOLO ČASA? Vse okoli nas se vrti, vesolje, planeti, čas. Toda kdo to kolo poganja? Takšna vprašanja terjajo odgovore. Bo Kakaduduju, Pepetu in detektivom uspelo najti odgovor? Raziskovati bodo začeli počasi s pojavom kolesa, ki so ga našli na obrobju ljubljanskega barja. Prva ugotovitev je, da je bilo kolo zelo pomembna iznajdba za človeka. Kdo pa je poganjalec kolesa?
08:45 Firbcologi: O vročem poletju, karikaturi in lubenicah - mozaična oddaja za otroke...
 • Firbcologi, Gašper in trideset lubenic. Kaj neki načrtujejo? Zoja se sprašuje, kako se jih poje, Tibor pa dobi enkratno zamisel, da bi jo kar popili! Maša in Jaka rišeta Gašperjevo karikaturo, Žan in Maj raziskujeta, kako je biti tabornik, Pika in Leon pa plujeta z največjo športno jadrnico na svetu. Medtem pa v stanovanju eksplodirajo lubenice. Vsi v zaklon in – kaaabum!
09:10 Male sive celice: OŠ Vodice in OŠ Žiri - kviz, ponovitev
 • Kviz Male sive celice je namenjen osnovnošolcem, ki po uspešno opravljenih šolskih in področnih tekmovanjih pokažejo svoje znanje še pred televizijskimi kamerami. V eni televizijski sezoni se pomeri 32 ekip sedmošolcev, v posebni igri Abeceda pa okoli 40 osmo- in devetošolcev. Privlačnost kviza Male sive celice temelji na skrbno domišljenih igrah, vprašanjih, ki so dovolj zahtevna in uravnotežena, ter na pravičnem točkovanju in prepoznavnem voditelju, Pavletu Ravnohribu. Za ustvarjalce sta najpomembnejši korektnost in pravičnost tekmovanja. Kviz Male sive celice sestavlja pet iger: Drži? Ne drži?; Izberi tematiko; Od pet proti nič; Abeceda in Izberi težavnosti. V štirih igrah ob podpori navijačev tekmujeta dve ekipi sedmošolcev, v posebni igri, Abeceda, pa se pomerita dva osmo- ali devetošolca, ki ju s tribun spodbujata po dva navijača. To je že 450. oddaja v zgodovini Malih sivih celic, v njej pa se pomerijo Amber, Gašper in Teja iz OŠ Vodice in Tinkara, Zala in Nina iz OŠ Žiri. V igri Abeceda se pomerita Domen Bogovič iz OŠ Jurija Dalmatina Krško in Aljaž Poberžnik iz OŠ Toneta Čufarja Maribor.
09:55 Mali samuraj, film
 • Juta je predan treningu samurajskega dvobojevanja. V skupini dečkov in deklic je najmanjši in najmlajši in pogosto ga je strah soočiti se z večjimi in močnejšimi gojenci. Deklica, ki jo je trener predvidel za bližnje tekmovanje, si zlomi gleženj. Trener izbere Juto namesto nje. Veliko presenečenje ob tem dečku povzroči še več strahu in nerodnosti pri vajah. Ko pa se vrača s treninga, naleti na poškodovano deklico. Pogumno jo prosi za pomoč, da si nabere več gotovosti in znanja za mečevanje. Ob spodbujanju vseh domačih Juta na tekmi zmaga!
10:10 Infodrom, poletje 2016: Šport, 2. del - informativna oddaja za otroke in mlade, po...
 • Infodrom je z vami tudi poleti! Ko smo se ozrli po sezoni, ki se je iztekla, smo ugotovili, da je bilo letošnje leto precej športno obarvano. Tudi Infodromovci ste zelo dobri športniki: predstavili smo beemiksarja Jako Remca, svetovna prvaka v rokenrolu Evelin in Mateja, otroški poročevalec Martin se je pogovarjal z enim najboljših lednih plezalcev Janezom Svoljšakom, na treningu pa smo obiskali tudi člane skakalnega kluba Velenje.
10:20 Kdo si pa ti? (3/10) - dokumentarna serija o mladostnikih, ponovitev
 • 2. sezona, 3. del
 • Sarah Al Saleh je izredno pozitivna ter srčna 16-letna Slovenka sirijsko - hrvaških korenin. Sirija je njena preteklost in sedanjost, Sirija so zgodbe njenega otroštva, pa tudi iskrena zaskrbljenost ob trenutni politični situaciji. Umetniške korenine njene družine pa se odražajo v njeni nadarjenosti za glasbo in ples. Več o Sarah v novi oddaji Kdo si pa ti?.
10:50 TV arhiv - dokumentarna oddaja
 • V tokratnem TV Arhivu se bomo spomnili že skoraj pozabljene veščine žganja apna. V dokumentarni oddaji Apnenica na Preloki bomo prikazali, kako težaško je bilo to delo. Kljub temu pa ima žganje apna med domačini še vedno poseben pomen.
11:55 Tednik, ponovitev
 • Izbor najboljših prispevkov pretekle sezone.
13:00 Prvi dnevnik
 • V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.
13:15 Šport
 • V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.
13:20 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
13:25 O živalih in ljudeh - izobraževalno-svetovalna oddaja
 • Otok Pag je zaradi svoje lege, mediteranskega podnebja, različnih življenjskih okolij pravi raj za živalstvo. Vabimo vas, da ga spoznate, vabljeni k ogledu oddaje O živalih in ljudeh! ozivalih@rtvslo.si
13:50 Na vrtu - izobraževalno-svetovalna oddaja
 • 1. O SLADKEM PELINU Čeprav je pravi pelin, ki ga uporabljamo predvsem pri želodčnih težavah, na naših vrtovih razširjena rastlina, o njegovem sladkem sorodniku ne vemo veliko. Nasprotno pa je sladki ali enoletni pelin nepogrešljiv v tradicionalni kitajski medicini. Uporabljajo ga pri zniževanju telesne temperature in zdravljenju malarije. Vse pogosteje pa tudi pri zdravljenju raka. Sladki pelin je letos zrasel tudi na Marininem bregu. Z gostom Edgarjem Pršem je Marina porezala vejice sladkega pelina in jih destilirala. 2. KOŠNIK NA VRTU Jeseni in pozimi 2010 je oddajo na vrtu soustvarjal poseben gost - Košnikov ata. Takrat nam je povedal, kako napovedati vreme, kako posaditi jablano, kakšna je povezava med korenjem in spolno močjo in da je treba pri zdravljenju prehlada spiti toliko šnopsa, da namesto ene vejice žajblja vidimo dve. Mitu Trefaltu v pomin ponavljamo Košnikovo zgodbo o lovljenju krta.
14:15 Projekt Na deželi: Obnova poti v Divaški jami in Vipavsko sadje - dokumentarna se...
 • V okviru evropskih sredstev za razvoj podeželja Leader so domačini skupaj z jamarji Jamarskega društva Gregor Žiberna Divača obnovili zgodovinsko pomembno turistično pot v Divaški jami. Jama spada med stare znamenitosti Divaškega krasa, saj so jo v preteklosti obiskovali celo psihoanalitik Sigmund Freud in prestolonaslednik princ Rudolf Habsburški. Jamske poti v Divaški jami so danes sanirane in očiščene pepela parnih lokomotiv, ki so ga pred 1. svetovno vojno nasuli v Divaško jamo z namenom izsušitve blatnih jamskih poti. S tem pa so jami nehote povzročili veliko škodo. Pepel se je namreč dvigal in usedal na jamska tla, zaradi česar so kapniki postajali popolnoma črni, jamske poti pa nevarne in praktično neprehodne za širšo javnost. Divaška jama je danes zaradi truda domačinov in jamarjev znova odprta za javnost, projekt pa se nadaljuje z ureditvijo Krasoslovne-naravoslovne učne poti in jamarske šole, ki se izvaja na Osnovni šoli Divača. Primer uspešne prakse razvoja podeželja pa se nadaljuje v Vipavski dolini. Tukajšnji domačini so namreč ustanovili svojo blagovno znamko So(n)čno, plodovi Vipavske doline, s katero spodbujajo kupovanje in pridelavo lokalnega, vipavskega sadja. Na račun projekta se povezujejo različni vipavski sadjarji, razvile so se kmečke tržnice in različne prireditve. Vipavska zgodba o sadju tako predstavlja priložnost za vipavsko podeželje, za razvoj tukajšnjega turizma, povečuje lokalno samooskrbo in podeželsko gospodarstvo.
15:00 Po čajni poti s Simonom Reevom - angleška dokumentarna oddaja
 • Simon Reeve je v vzhodni Aziji odkrival zgodovino te omamne pijače. Vsak dan spijemo na milijone skodelic čaja, a le malokdo ve, od kod pijača prihaja. Presenetljivo je, da večina čaja ne pripotuje iz Indije ali Kitajske, temveč ga kupijo v kenijskem pristanišču Mombasa. Od tam je Simon potoval skozi čudovite pokrajine Kenije in Ugande in srečeval ljudi, ki čaj nabirajo, pakirajo in z njim trgujejo. Pil je čaj z masajskimi pastirji in s potomci belih ustanoviteljev plantaž. Žal je prepogosto naletel na hudo revščino, izjemno slabo plačano delo in delo otrok.
15:55 Zaljubljeni v življenje, izbor: Usode
 • V življenju je mogoče skoraj vse. Dokaz za to so Ninini sogovorniki, ki jih predstavljamo v tokratnem poletnem izboru oddaj Zaljubljeni v življenje. Kako zapustiti cono udobja in z močno voljo uresničiti svoje sanje, bodo Nini pripovedovali dvakratni svetovni prvak v plavanju na svetovnem prvenstvu invalidov Darko Đurič, državna plesna prvakinja na vozičku Barbara Šamperl, Uroš Brezavšček, ki se je rodil s težko obliko hemofilije, Valentina Šardi, ki se je rodila z boleznijo stekelnih kosti in Vera Vardjan, ki je čudežno preživela udar strele.
17:00 Poročila ob petih
 • V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.
17:10 Šport
 • Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.
17:15 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
17:20 Čez planke: Kitajska, ponovitev
 • Praznovanje novega leta je največji kitajski praznik in povzroči največjo selitev naroda na svetu. Z najstarejšo civilizacijo sveta bomo vstopili v leto opice, spoznali nenavadne običaje in obiskali kraje stran od običajnih turističnih poti – od zgodovinske province Anhui do izoliranih krajev na meji z Mongolijo.
18:10 Z vrta na mizo, ponovitev
 • Vsako nedeljsko popoldne bodo predstavljeni edinstveni in slastni recepti. Avtor oddaje Z vrta na mizo in kuharski mojster Primož Dolničar bo s svojo premično kuhinjo, potoval po Sloveniji in s kulinaričnega vidika predstavljal naše pokrajine. Iz ekološko pridelanih sestavin lokalnih pridelovalcev, kmetov ali vrtičkarjev, bo tradicionalne jedi in domače sestavine predstavljal na "sodobnih krožnikih". Vse uporabljene sestavine bodo sezonske, vedno sveže, domače in ekološko pridelane. Kuhar bo v oddaji vse jedi pripravljal s čisto tradicionalnim načinom priprave kot tudi s pomočjo sodobnih kuharskih tehnologij.
18:30 Ozare, premiera
 • Osebno razmišljanje, ki ga avtor sam tudi interpretira. Nagovori se osredotočajo na bivanjska vprašanja s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju.
18:40 Zu: Zu in tatinska sraka - risanka, premiera
 • Pri Zujevih začnejo skrivnostno izginjati svetleči predmeti. Zu in dedi se lotita prave preiskave, a nepridiprava ne moreta najti. Na koncu se izkaže, da gre za tatinsko srako, ki ji je všeč vse, kar se sveti.
18:50 Šampion Jon: Tek na 100 metrov - risanka, ponovitev
 • Tudi Jonova druščina ima letne olimpijske igre, ko se pomeri v različnih športih.
18:55 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
19:00 Dnevnik
 • Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.
19:25 Utrip
 • UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.
19:45 Šport
 • Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.
19:55 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
20:05 Velika modrina, film
 • Leto produkcije: 1988 Država: Francija Žanr: avanturistična drama Režija: Luc Besson Scenarij: Luc Besson, Robert Garland, Marilyn Goldin, Jacques Mayol, Marc Perrier Igrajo: Jean-Marc Barr, Jean Reno, Rosanna Arquette, Griffin Dunne, Sergio Castellitto Zgodba o rivalstvu med dvema potapljačema v globino na dah, ki se začne že v njunem otroštvu, v odraslem svetu pa se sprevrže v nevarno in samoljubno tekmovanje. Jacques s potapljanjem nadaljuje tradicijo svojega očeta, ki je pod morskim površjem umrl v času njegovega otroštva, medtem ko je Enzo obseden s tekmovalnostjo. Prijatelja veljata za dolgoletna rivala, drug za drugim premikata globinske rekorde, sčasoma pa zaradi ekstremnih fizičnih naporov pričneta izzivati usodo. Jacques, ki je medtem spoznal ameriško zavarovalniško agentko Johanno, se prvič v življenju sooča z dilemo; izbrati bo moral med ljubeznijo do morja ali Johanne. Velika modrina je eden najbolj slovitih evropskih filmov osemdesetih let. Tudi v Sloveniji je med ljubitelji morja dosegel kulten status. Zgodba temelji na resničnih likih, sodobnikih in šampionih, ki se v resnici nista nikoli pomerila v neposrednem dvoboju. Enzov resnični priimek je bil Maiorca in je bil v devetdesetih celo italijanski senator. Če gre verjeti govoricam, naj bi si zelo prizadeval proti prikazovanju filma v Italiji, saj naj bi ga Besson pretirano smešil in karikiral v filmu. Jacquesov lik je bolj verodostojen, saj je Mayol tudi sodeloval pri scenariju.
22:20 Poročila
 • V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.
22:30 Šport
 • Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.
22:40 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
22:45 Ko se zdani, film
 • (Kad svane dan) srbski koprodukcijski film, 2012 scenarij in režija: Goran Paskaljević igrajo:Mustafa Nadarević, Predrag Ejdus, Meto Jovanovski, Mira Banjac, Nebojša Glogovac, Zafir Hadžimanov Upokojenemu beograjskem profesorju glasbe Miši Brankovu povsem slučajno pride v roke kovinska škatla, ki so jo delavci odkopali na mestu medvojnega nemškega judovskega koncentracijskega taborišča Semlin.V škatli so shranjeni dokumenti in nedokončana glasbena partitura, vse to je shranil in zakopal taboriščnik Isaac Weiss.Brankov iz dokumentov razbere, da je Issac Weis njegov oče, oba z njegovo materjo sta bila v taborišču in se iz njega nista nikoli vrnila.Svojega sina sta pred tem zaupala srbski družini Brankov, ki je za Mišo skrbela kot za svojega otroka.Nova spoznanja o svojem židovskem poreklu so za Brankova veliko presenečenje; po eni strani prične raziskovati, kaj se je v taborišču Semlin v Beogradu dogajalo, kakšna je bila usoda taboriščnikov, še posebej njegovih staršev, po drugi strani pa dokončuje skladbo Ko se rodi dan, ki jo je pričel komponirati njegov oče pa je ni mogel nikoli dokončati.In veličastno prvo izvedbo, ki ji dirigira Miša Brankov, doživi skladba prav na mestu, kjer je bilo med vojno židovsko koncentracijsko taborišče.