TV spored TV SLO 1


21. december 2014 - 27. december 2014
06:15 Utrip
UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.
06:30 Zrcalo tedna
Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.
06:55 Dobro jutro
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi zdravstvenimi, izobraževalnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev. Izbiramo teme, ki se dotikajo gledalcev vseh starostnih skupin. Še posebej pa ponujamo vsebine namenjene upokojencem in mladim mamicam na porodniškem dopustu. Oddaja Dobro jutro v spomladanski sezoni nadaljuje in tudi začenja odmevne akcije. Ponovno pripravljamo veliko televizijsko poroko. Mojca Mavec bo vsako sredo v novi rubriki predstavljala jutranje rituale Slovencev. Ob četrtkih pa se dobimo na Prešernovem trgu, kjer si lahko gledalci s sodelovanjem v osveženi terenski nagradni igri Zbudi se, Slovenija! In z mladimi mamicami sledimo razvoju njihovih otrok. Petek je dan za kuhanje, šport, gospodinjske nasvete in klepet z Zvezdano Mlakar. Teden se pozna po pravem jutru!
10:40 Obzorja duha
Kralj prihaja.
S sestrami karmeličankami bomo z molitvijo vstopili v neposredno pripravo na božič. V naših domačih jaslih se želi roditi Bog Ljubezni in Življenja. Zato nam bodo pričevalci pripovedovali z zgodbami iz svojega življenja, kako preiti iz slovenske kulture smrti v kulturo življenja. Lepoto adventa nam bodo približali vipavski Tamburjaši.
11:15 Izobraževalno - dokumentarna oddaja
Pogled na .
Ljubljanska stolnica, dokumentarna oddaja
12:05 Ljudje in zemlja
Oddaja TV Maribor.
V začetku meseca je KGZ Maribor pripravil tradicionalne Lombergarjeve dneve. Gre za tridnevni posvet vinogradnikov, poljedelcev in sadjarjev. Pobudniki tovrstnih strokovnih srečanj so bili pred desetimi leti sadjarji, ki so posvet poimenovali po pokojnem sodelavcu in priznanem strokovnjaku na področju sadjarstva - Francetu Lombergarju. Tokrat so na vseh treh posvetih udeleženci največ pozornosti namenili spremembam, ki jih prinaša novo sedemletno programsko obdobje Skupne evropske kmetijske politike. Po vzgledu sosednje Avstrije, se tudi na slovenskem vinorodnem obmejnem območju s turizmom na kmetijah ukvarja vse več ljudi. Ob pestri vinski ponudbi, gostom postrežejo tudi z značilnimi kulinaričnimi dobrotami. V nadaljevanju vam predstavljamo kmetijo Jarc v Svečini. Le nekaj kilometrov čez mejo, na avstrijskem štajerskem v občini Gamlitz, pa smo obiskali družino Tinauer. Franz Tinauer se s proizvodnjo različnih vrst žganja ukvarja profesionalno, njihovo kakovost pa preverja tudi na različnih ocenjevanjih, kjer je prejel številna mednarodna priznanja. Najprestižnejša med njimi je zlata medalja World spirits award 2014.
13:00 Prvi dnevnik
V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko sleherni delovnik v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.
13:20 Vreme
Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter po Odmevih.
13:25 Šport
V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.
13:35 Polnočni klub
Sončki življenja.
Zgodilo se je pred štirimi leti: Brigiti in Boštjanu Prošt so se rodili četverčki. Ireno in Marka Novak pa so pred tremi leti razveselili trojčki. V predbožično-novoletno obarvanem klubu jih bo gostila Danica Lorenčič, ki je v studio povabila tudi študentke trojčice: Taro, Tajo in Kajo Svetina iz Radelj ob Dravi. Za popestritev oddaje bodo poskrbeli Šentjurski slavčki.
15:00 Poročila
V Prvem dnevniku ob 13.00 in Poročilih ob 15.00 se lahko sleherni delovnik v letu dvakrat dnevno hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V teh krajših informativnih oddajah dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti. zato lahko rečete, da ste videli in slišali najpomembnejše, kar se je tisti dan dotlej zgodilo.
15:10 Dober dan, Koroška
V izobraževalnem centru Retzhof na južnem Štajerskem so letos že šestič priredili tradicionalni čezmejni božični sejem, pri katerem slovenski in avstrijski rokodelci in umetniki razstavljajo svoje izdelke. Lutkovna skupina Srce iz Dobrle vasi je zaigrala poučno pravljico o Mavrični ribici, ki se je naučila, kaj je za prijaeljstvo in pravo srečo zares pomembno. Etnogalerija Desetnica v prikupnem starem mestnem jedru Kranja nudi pester izbor del slovenskih rokodelcev, kiparjev in slikarjev, ki imajo tu priložnost, da svoje umetnine stalno predstavijo širši javnosti. Priprava na Božič z ženskim tercetom Lepena ,ki je izdal zgoščenko Čas miru z lepimi adventnimi in božičnimi pesmimi.
15:40 Village Folk - Ljudje podeželja
Rdeča jabolka, dokumentarna serija.
Ko se je Latvija leta 1991 osamosvojila izpod ruske oblasti in so razpadli državni kolhozi – kmetje so imeli v času Sovjetske zveze le majhne ohišnice –, je Marisov oče dobil nazaj zemljo svojega očeta, in družina se je začela ukvarjati s sadjarstvom. Maris se je po študiju agronomije, smer ekonomija, pred tremi leti začel ukvarjati s prodajo jabolk. S svojim delom je zelo zadovoljen, načrte, ki si jih je pred leti zastavil, je do določene mere že uresničil. Prepričan je, da kmet ni le poklic, temveč način življenja.
15:50 Tabaluga
Oblak, risana nanizanka.
V čudoviti zeleni dolini Zelandije se lepega dne iz jajca izvali zmajček Tabaluga, zadnji zmaj na Zemlji. Ko iz noska prvič kihne dim, postanejo prebivalci Zelandije vznemirjeni: zmajev ogenj je edina stvar, ki se je boji Arktos, vladar Ledonije, sneženi mož z mrkim pogledom in prav posebno strastjo. Obožuje vse, kar je zmrznjeno, in sanja, kako bo v ledeno odejo vklenil ves svet. Najprej stegne kremplje po Zelandiji, ki meji na Ledonijo. Njeni prebivalci pa naj bi postali ledeni možici. Tabaluga se znajde v središču pozornosti. S pomočjo prijateljev reši deželo pred pohlepnim Arktosom. Vendar Ledonije, Arktosovega kraljestva, ne uniči. Arktosu razloži, da ima vsak svojo vlogo v naravnem krogu. Tudi Arktos jo ima, le da je nekoliko manjša, kot si sam domišlja. Svetu lahko vlada le nekaj mesecev v letu, v obdobju, ki mu pravimo zima.
16:15 Studio Kriškraš
Paket za Božička, mozaična lutkovna oddaja za otroke.
Kako privabiti Božička, da res pride? Mu nastaviti piškote, zanj pripraviti časopis, ker je Božiček dedek in dedki radi berejo, ali pa ga presenetiti s šamponom za njegovo brado? Vse to zna učinkovati, vendar ga bo v Studio Kriškraš v resnici najbolj privabil Hanin paket z igračami in dišečimi presenečenjem. Tudi napitek za mišice, ki so ga po njenem priporočilu pripravili Kriškraški ga bo navdušil. Črtica in Borček si bosta oddahnila, saj njun trud, kako privabiti tako pomembnega moža, ni bil zaman. Za piko na i pa jim je Božiček vsem skupaj pripravil še nadvse prijetno presenečenje.
17:00 Poročila ob petih
V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.
17:10 Vreme
Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter po Odmevih.
17:15 Šport
Najkrajša športna dnevno informativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.
17:20 Duhovni utrip
Umetnost življenja.
Umetnost življenja je krajši portret izjemno ustvarjalnega delovanja prof. dr. Albince Pesek in njenega soproga Marjana Šijanca. Glasbeno pedagoginjo in skladatelja je združila ljubezen do raziskovanja glasbe, zvoka in njunih zdravilnih potencialov, ki sta jih združila v glasbeni terapiji. Svoje duhovno bogastvo pa razdajata tudi prek naših meja, saj imata v Indiji kar enajst posvojenih otrok.
17:40 Odprta knjiga
Prežihov Voranc: Doberdob.
Prežihov Voranc: DOBERDOB Z besedami založnika: »Roman Doberdob (1940) je kronikalna vojna pripoved, spomin na boj za preživetje v vihri 1. svetovne vojne. Štirje deli romana sestavljajo mozaik ključnih dogodkov, ki določijo usodo vpoklicanih vojakov. V prvih dveh delih .
je dogajanje prežeto z avtobiografski elementi, saj Prežih preko junaka Amuna Mohorja opisuje lastno vojno izkušnjo: vstop v avstro-ogrsko vojsko, spopade na ognjeni črti avstrijsko-italijanske fronte in prebeg na italijansko stran. V drugih dveh delih roman slika prizore naraščajočega nezadovoljstva bolnih in lačnih pripadnikov 17. pehotnega polka v zalednem taborišču Lebring, kar privede do krvavega zatrtja upora slovenskih vojakov v Judenburgu.« O sodobnem spominu na Veliko vojno. Česa se spominjamo in kako? Še bolj pomembno – kaj vedno znova pozabljamo? V oddaji Odprta knjiga, ko bo Dražen Dragojević v družbi zgodovinarke Marte Verginella in zgodovinarja Ota Lutharja odpiral roman Doberdob Prežihovega Voranca.
18:00 Opus
Jubileji velikih glasbenih osebnosti.
V oddaji OPUS bodo tokrat rdeča nit obletnice pomembnih glasbenih osebnosti:150- letnica rojstva nemškega skladatelja Richarda Straussa, 100-letnica smrti Davorina Jenka, 100-letnica rojstva Rada Simonitija in hommage violistu Miletu Kosiju, ki je preminil v letu svojega življenjskega jubileja-70 letnice.
18:30 Infodrom
Dnevnik za otroke in mlade.
Infodrom je dnevnik za gledalce od 8 do 12 let, informativna oddaja, ki temelji na mednarodni izmenjavi prispevkov in reportaž preko mreže EBU ter na lastni produkciji prispevkov, poročil in reportaž.
18:40 Pujsek Bibi
Bibi ne more spati, risanka.
V Bibijevem čarobnem svetu je mogoče prav vse. Z njim se igramo skrivalnice, skačemo na trampolinu in z baloni poletimo do mavrice. Bibi nas popelje v pravljični svet, daleč stran od vsakdanjih skrbi.
18:55 Vreme
Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter po Odmevih.
19:00 Dnevnik
Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.
19:30 Slovenska kronika
Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.
19:45 Vreme
Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter po Odmevih.
19:50 Šport
Osrednja dnevno informativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.
20:00 Tednik
Začenjamo z zgodbo o človeku dobrega srca, pozitivnega mišljenja, dobrih dejanj. Spoznali boste dolgoletnega učitelja zgodovine z mariborske ekonomske šole, ki se v prostem času spremeni v nekakšnega Božička. Potem ko je opazil materialno stisko številnih dijakov, je začel v svojem kabinetu zbirati hrano, oblačila in druge reči. Deli jih vsem, ki se pri njem oglasijo za pomoč. Žive jaslice so v Sloveniji najprej pripravili v Postojnski jami, sledili pa so jim po mnogih krajih v Sloveniji. Vsake jaslice so drugačne in vsake so nekaj posebnega, tiste v soteski Mlačca pri Mojstrani pa vzamejo dih, saj predstave potekajo v objemu ledu. Ker je božič čas povezovanja, pa so jaslice z leti premaknile tudi pregovorno trmaste Gorenjce, da so se v kraju stopili skupaj in lansko leto prvič pripravili pestro decembrsko dogajanje. Odštevamo dni do Božiča, ki je za večino ljudi predvsem družinski praznik, za mnoge pa tudi najlepši del leta. Praznujemo ga na različne načine, vsem pa je bolj ali manj skupno pričakovanje, da bomo ta čas preživeli v vzdušju sožitja, povezanosti in bližine. Tudi pričakovanje družine Per, s kar sedmimi otroki in šestimi vnuki, ki smo jih te dni obiskali na Dolenjskem, so podobna. Zapornice, psihiatrični bolniki, begunci - prosilci za novo življenje preživljajo praznike daleč stran od svojega doma in domačih. Mnogim med njimi se je življenje sesulo v prah, nabirajo njegove koščke in jih sestavljajo v nekaj novega. Skozi veseli decembru, ki je praznično podčrtan in je najvišja vrednota družina korakajo sami.
21:00 Studio city
V tokratni oddaji pogovor o tem, kako smo preživeli prvih sto dni nove vlade. Nato o krepitvi kitajske prisotnosti na evropskih tleh in geopolitičnih procesih. In še - zakaj se novih obrazov naveličamo v hipu, ko vstopijo v politično areno?
22:00 Odmevi
Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.
22:40 Vreme
Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter po Odmevih.
22:45 Kultura
Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti v živo po Odmevih. V oddaji se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva s področja kulture in umetnosti. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.
22:50 Šport
Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.
23:05 Opus
Jubileji velikih glasbenih osebnosti.
V oddaji OPUS bodo tokrat rdeča nit obletnice pomembnih glasbenih osebnosti:150- letnica rojstva nemškega skladatelja Richarda Straussa, 100-letnica smrti Davorina Jenka, 100-letnica rojstva Rada Simonitija in hommage violistu Miletu Kosiju, ki je preminil v letu svojega življenjskega jubileja-70 letnice.
23:35 Tribute to Jože Privšek
Big band RTV Slovenija, solistka Kristina Oberžan in dirigent Tadej Tomšič, 1/2.
Jože Privšek (1937-1998) velja za legendo slovenskega jazza. Glasbo je študiral najprej na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, potem pa še na sloviti na Berklee College of Music v Bostonu, kjer je bil njegov profesor sloviti Herb Pomeroy. Pomeroy je bil ne tej šoli med drugim tudi profesor Quincyja Jonesa, Arifa Mardina in Mikea Gibbsa. Jože Privšek je bil umetniški vodja in dirigent Big banda RTV Slovenija več kot tri desetletja (1961 – 1995) in je na orkestru pustil neizbrisen pečat, saj je za orkester napisal na tisoče skladb in priredb, orkester pa se je v Privškovem obdobju dvignil na zavidljivo glasbeno raven. Tokrat bodo bisere Privškove glasbe predstavili Big band RTV Slovenija, solistka Kristina Oberžan in dirigent Tadej Tomšič.