TV spored TV SLO 1


9. december 2016 - 15. december 2016
09:15 Male sive celice: OŠ Litija in OŠ Brezovica pri Ljubljani - kviz, premiera
 • Laura, kapetanka Lana in Maša prihajajo iz OŠ Litija; Domen, kapetan Gal in Janina pa iz OŠ Brezovica pri Ljubljani. Med drugim se pomerijo v znanju matematike, poznavanju geografije Evropske unije in človeške anatomije. Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Sestavljen je iz različnih vrst vprašanj, ki naslavljajo sedem vrst inteligentnosti: gibalno, jezikovno, logično – matematično, prostorsko, glasbeno, medosebno in intrapersonalno. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v bralni pismenosti, znanju matematike, logike, poznavanje kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. Posebnost kviza je tudi možganski labirint, novost pa je še boj za brihtolina, ki podvoji točke vprašanja po izbiri ekipe in je morda ključen za zmago ene od ekip.
10:00 Infodrom - tednik za otroke in mlade, ponovitev
 • V letu 2016 Infodrom ne bo več dnevnik, temveč tedenska informativna oddaja za otroke in mlade. Vsak petek ob 18.uri se bomo v 12 minutah ozrli po iztekajočem se tednu in našim gledalcem predstavili za njih in svet najpomembnejše dogodke minulega tedna.
10:20 Osvežilna fronta: Od spleta do kina, ponovitev
 • Tokratna oddaja bo namenjena zlasti tistim, ki vas mika ustvarjanje filmov. To je po navadi precej drag projekt, kar pa še ne pomeni, da filma, ki polni kino dvorane, ni mogoče ustvariti tudi z minimalnimi sredstvi. Ustvarjalca filma Pr' Hostar bosta izdala vsaj del recepta, kako spletni humor prenesti na veliko platno in v kratkem času navdušiti ogromno gledalcev. Izvedeli pa boste tudi, kako film posneti v enem samem kadru in kakšen pedagoški vpliv lahko ima viralni video.
11:00 Oddaja o Ježkovem nagrajencu
 • V ponedeljek, 5.12.2016 je RTV Slovenija v studiu 1 TVS podelila Ježkovo nagrado Desi Muck. Oddaja o Ježkovem nagrajencu bo na sporedu v sredo, 7.12.2016 na 2. programu TVS ob 21.05, ponovitev na 1. programu TVS v soboto, 10.12.2016 ob 11.uri. Nagrado Programskega sveta je Desi Muck izročil Predsednik Programskega sveta RTVS, g. Miran Zupanič. Povezovala sta Bernarda Žarn in Patrik Greblo, ki je tudi dirigiral Big Bendu RTVS. Nastopali so: Jure Ivanušič, Tilen Artač v vlogi Ifigenije, Anika Horvat in Klemen Klemen ter g. Mojmir Sepe. V oddaji so predvajani arhivski posnetki predstav gledališča Koper in Kranj, ter inserti iz oddaj TVS v katerih je nastopala Desa Muck.
12:00 Tednik
 • Od poskusa samomora do hudih psihičnih in drugih zdravstvenih težav – to so tragične zgodbe sobaric v hotelih Sava turizem. Pripovedujejo, da so se jim po prisilnem prestopu v zasebno čistilno podjetje Aktiva zvišale norme, znižale plače in da se vrstijo pritiski nanje. Prošenj staršev za opustitev obveznega cepljenja njihovih malčkov je zaradi pomislekov o varnosti in učinkovitosti cepiv iz leta v leto več. Strokovnjaki na drugi strani opozarjajo, da obvezna cepljenja preprečujejo epidemije bolezni, ki so včasih zdesetkale prebivalstvo. Država ob rojstvu otroka družinam nameni 280 evrov, vendar od uveljavitve zloglasnega ZUJF-a približno četrtina z nekoliko višjimi dohodki ostane brez tega denarja. Velike razlike so tudi pri občinskih pomočeh ob rojstvu otrok. Novorojenček iz Moravskih toplic na primer dobi kar 1000 evrov, otrok, ki se rodi v Domžalah, pa nič.
13:00 Prvi dnevnik
 • V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.
13:15 Šport
 • V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.
13:20 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
13:25 O živalih in ljudeh - izobraževalno-svetovalna oddaja
 • Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu! ozivalih@rtvslo.si
13:50 Na vrtu - izobraževalno-svetovalna oddaja
 • 1. O ŠIPKU Šipek, latinsko Rosa canina ali pasja vrtnica, je prednik vrtnic - starodavna okrasna rastlina, ki so jo poznali že tisočletja pred našim štetjem, in vsestranska zdravilna rastlina. V botaničnem vrtu v Pivoli pri Mariboru proučujejo okoli 10 vrst različnih šipkov, iz velike družine rožnic. Spoznavali smo ga v Botaničnem vrtu Pivola, plodove pa nabirali na z ivjem pobeljenem Goričkem. 2. NABAVIMO PRAZNIČNO DREVESCE Trgovine z vrtnimi oddelki so decembra polne posekanih prazničnih drevesc. Lastniki gozdov se lahko sami odločajo, katera drevesa bodo odstranili in prodali kot novoletna, pomembno je, da je poseg v skladu z dogovorjeno nego gozda in trajnostnim vzdrževanjem. Slovenska praznična drevesa, ki so jih posekali v okviru dogovorjenega trajnostnega poseka, so letos označena z rumeno nalepko. Tistim, ki bi imeli drevesce tudi po praznikih, pa vrtnarije ponujajo v loncih vzgojene smreke in jelke. Sebastjan pa se je odločil, da naredi drevo kar iz vej. 3. IZDELAVA ŠIPKOVEGA MAZILA Na kmetiji Korenika v Šalovcih je šipek vsestransko uporabna rastlina, iz posušenih plodov pripravljajo različne izdelke. Zaradi vsebnosti vitaminov C in E je šipek vse bolj uporabljen tudi v kozmetičnih pripravkih za nego kože. Mazilo uporabljamo pri problematični aknasti koži, učinkuje pri manjših ranicah, učinkovito je tudi kot negovalna krema proti gubicam.
14:15 Ambienti
 • V oddaji prikazujemo najbolj domiselno opremljene slovenske domove. Predstavljamo nevsakdanje, izstopajoče in uporabno zasnovane hiše. Spoznavamo majhne zvijače slovenskih oblikovalcev in arhitektov. Prinašamo obilico dobrih idej, ki lahko najdejo mesto tudi v vsakem domu.
15:05 Kako zgraditi planet - angleška dokumentarna serija
 • Kako izdelati planet, osončje, galaksijo ali celo vesolje? Da bi to ugotovili, odpremo škatlo z vesoljskim orodjem in izdelamo planet, osončje, galaksijo – po koščkih, z najvišjega stolpa. Kaj potrebujemo za izdelavo vesolja in kaj se zgodi, če se nam kaj ponesreči?
16:10 Življenja Tomaža Kajzerja: Usodni zamah (3/6) - slovenska nanizanka
 • 1. sezona, 3. del
 • ”Sem Tomi Kajzer, učitelj golfa... Začel sem iz nič in uspel. V življenju sem naučil igrati golf že na tisoče ljudi, zdaj pa se ukvarjam samo še s posebnimi primeri, v glavnem ženskimi. Na koncu vse igrajo... Njihova hvaležnost je vedno neizmerna.” Tako se začne naslednja zgodba v nanizanki Življenja Tomaža Kajzerja, kjer lahko spremljamo na videz srečnega, uspešnega, priljubljenega glavnega junaka; še posebno priljubljen je pri ženskah. Tomaž Kajzer z lahkoto in elegantno krmari med ženskami v svojem življenju , se z njimi zapleta in potem odpleta odnose. Je uspešen učitelj, z lagodnim načinom življenja, kar mu omogoča dober finančni položaj, obdan je z nenehno pozornostjo in občudovanjem. Kdo je zares ta srečni šarmer, kaj se skriva za njegovo podobo? Ga sploh lahko kaj zaustavi, komu bi to lahko uspelo? Je zelenica za golf lahko tudi prostor za džunglo življenja, v kateri mrgoli krvoločnih zveri? Ob Matiji Vastlu tokrat v glavnih vlogah Nataša Barbara Gračner in Ula Furlan.
17:00 Poročila ob petih
 • V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.
17:10 Šport
 • Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.
17:15 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
17:20 Kulturni vrhovi: Višarje (2/5, 2016) - dokumentarna oddaja
 • Višarje sodijo med najstarejše, najvišje ležeče in najbolj priljubljene slovenske božje poti. Ta visokogorski kraj leži v Italiji, a s pozicijo na tromeji povezuje italijanski, avstrijski in slovenski narod, in še vedno privablja mnoge naše rojake. Začetki božje poti imajo legendarno osnovo in segajo v 14. stoletje. Cerkev je bila v prvi svetovni vojni porušena, a so jo obnovili, celostno pa jo je likovno opremil slikar Tone Kralj. Danes vozi na vrh gondola, ki premaguje kar tisoč metrov razlike v nadmorski višini in omogoča zimski smučarski turizem, vrh pa je priljubljen tudi pri planincih.
17:50 Na naši zemlji: Zagodac, ponovitev
 • Marjana Grčman je za nas odkrivala male, odtujene slovenske vasi, ki počasi umirajo. Ljudje v njih pa so vir zanimivih in največkrat otožnih zgodb. Pravi mali kratki dokumentarci.
17:55 Na naši zemlji: Ajbelj, ponovitev
 • Marjana Grčman je za nas odkrivala male, odtujene slovenske vasi, ki počasi umirajo. Ljudje v njih pa so vir zanimivih in največkrat otožnih zgodb. Pravi mali kratki dokumentarci.
18:00 Z vrta na mizo
 • V oddaji bodo predstavljeni edinstveni in slastni recepti. Avtor oddaje Z vrta na mizo in kuharski mojster Primož Dolničar bo s svojo premično kuhinjo, potoval po Sloveniji in s kulinaričnega vidika predstavljal naše pokrajine. Iz ekološko pridelanih sestavin lokalnih pridelovalcev, kmetov ali vrtičkarjev, bo tradicionalne jedi in domače sestavine predstavljal na "sodobnih krožnikih". Vse uporabljene sestavine bodo sezonske, vedno sveže, domače in ekološko pridelane. Kuhar bo v oddaji vse jedi pripravljal s čisto tradicionalnim načinom priprave kot tudi s pomočjo sodobnih kuharskih tehnologij.
18:30 Ozare, premiera
 • Osebno razmišljanje, ki ga avtor sam tudi interpretira. Nagovori se osredotočajo na bivanjska vprašanja s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju.
18:40 Zu: Zu je superjunak - risanka, ponovitev
 • Zuju je film o superjunaku tako všeč, da bi tudi sam rad postal takšen junak z izjemnimi sposobnostmi. Pa vendar mu to nikakor ne uspe. Ko ponoči zmanjka elektrike in prababičino dvigalo obtiči na stopnicah, vendarle napoči priložnost, pri kateri se superjunak Zu lahko izkaže.
18:55 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
19:00 Dnevnik
 • Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.
19:25 Utrip
 • UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.
19:40 Šport
 • Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.
19:55 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
20:00 Vse je mogoče
 • Komična, nepredvidljiva in zabavna, razvedrilna oddaja, ki bo poskrbela za pravo dozo smeha. Voditelj Bojan Emeršič vas bo s pomočjo svojih šestih gostov in razigrane publike popeljal v zabaven svet pantomime, plesa, petja ter zabavnih besednih iger. Posebnost oddaje je poševni oder, ki bo za goste predstavljal prav poseben in zabaven izziv.
21:40 Trinajst - angleška nadaljevanka
 • Ivy se v nakupovalnem središču odpravi pred kino, kjer je dogovorjena z Markom Whitom. Ko se iz kina vsujejo obiskovalci, jo policisti izgubijo izpred oči. Ta trenutek izrabi White, ki se s Phoebe skriva v fotokabini. Ivy, ki je otrpla od strahu, pretihotapi iz nakupovalnega centra in jo odpelje s kombijem. Crane in Merchantova mu z avtom zastavita pot, toda White z vso silo trešči vanju in nato odpelje neznano kam …
22:40 Poročila
 • V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.
22:55 Šport
 • Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.
23:10 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
23:20 Ugrabljeni, film
 • Prisoners, 2013, kriminalni, 147 min, IMDb ocena: 8.1
 • Leto produkcije: 2013 Država: ZDA Žanr: triler Režija: Denis Villeneuve Scenarij: Aaron Guzikowski Igrajo: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Maria Bello, Paul Dano, Melissa Leo, Terrence Howard, Viola Davis Po skrivnostnem izginotju šestletne hčerke in njene prijateljice obupani tesar Keller zaupa detektivu Lokiju, da bo našel pogrešano hčerko. Loki ugrabitve osumi samotarskega voznika avtodoma, toda ker ne najde dokazov, ga mora izpustiti. Keller je kljub temu prepričan, da je čudak kriv, zato ga v valu obupa ugrabi in se odloči od njega zlepa ali zgrda izvedeti resnico o usodi svoje hčerke. Ker mu jeza in žalost počasi zamegljujeta razum, postaja njegovo ravnanje z zapornikom vedno bolj nehumano in nemoralno. Kdo je torej zločinec in kdo žrtev? Pogrešanih deklic pa še vedno ni na spregled... Napet film, poln presenetljivih preobratov in subtilne obravnave moralnih dilem navkljub svoji dolžini drži ritem in ne popusti niti za hip. Nič čudnega, glede na to, da naraciji daje tempo izjemen dvoboj dveh izvrstnih igralcev, Jaka Gyllenhaala in Hugha Jackmana, in da je bila režija zaupana Kanadčanu Denisu Villeneuvu, trenutno verjetno enemu najbolj iskanih mojstrov t.i. ´mainstream filma´. Preprosto eden najboljših žanrskih filmov desetletja.

več
Ugrabljeni, film