TV spored HTV 4


20. avgust 2017 - 26. avgust 2017
14:10 Prometej (R)
14:30 Skica za portret: Siniša Majkus
  • Riječki kipar Siniša Majkus pripada mlađoj generaciji hrvatskih umjetnika. U svojim skulpturama i ambijentalnim instalacijama prostor oblikuje linijom, stoga njegovi radovi djeluju kao oprostoreni crteži. U atelijeru u Matuljima autor izrađuje skulpture od spiralno zavinute čelične žice, a na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci drži predavanja studentima.
14:42 Bajkovita Hrvatska: Antička Salona - Grad Solin (R)
  • U današnjem Solinu, nedaleko Splita, nalaze se ostaci antičkog grada Salone, nastalog prije više od 2000 godina. Uz deltu rječice Jadro, u jednom od tada najljepših zaljeva na jadranskoj obali, Salona je nekoć bila luka ilirskih Dalmata. Zahvaljujući dobrom prirodnom položaju i spletu povijesnih događaja, Colonia Martia Iulia Salona koju je osnovao Cezar na razmeđu era, postaje metropola rimske provincije Dalmacije. Zasigurno najpoznatija povijesna ličnost rođena u Saloni je veliki rimski car Dioklecijan, koji je 295. godine dao izgraditi raskošnu Dioklecijanovu palaču, jednu od najznačajnijih kasnoantičkih građevina na čijim temeljima je nastao današnji Split. Od 1979. godine Dioklecijanova palača je uvrštena na UNESCO-v popis svjetske baštine. Naratorica: Paula Jusić
14:48 Dokumentarna reportaža
14:54 Bez komentara (R)
14:57 Vrijeme RH danas (R)
14:58 Vrijeme Europa danas (R)
14:59 Vrijeme Svijet danas (R)
15:00 Vijesti
15:05 Djeca ljubavi, dokumentarni film (R)
  • Djevojčica Lucija rodila se s Downovim sindromom koji nitko u njezinoj obitelji nikad nije imao. Jan Tomislav prvo je dijete u Hrvatskoj s Downovim sindromom, koje je krenulo u redovnu školu. Mnogo je predrasuda koje vladaju u društvu kad je riječ o djeci s ovim sindromom. Istina je da su to djeca koja mogu puno dati ako im se to omogući. Puna su ljubavi i pravi su blagoslov za sve koji ih imaju priliku bolje upoznati. Upoznajte ih i vi!
15:34 DW: Shift
15:47 Abeceda zdravlja: Sindrom nemirnih nogu (R)
15:57 Vrijeme RH danas (R)
15:58 Vrijeme Europa danas (R)
15:59 Vrijeme Svijet danas (R)
16:00 Regionalni dnevnik
16:40 Prometej (R)
17:00 Vijesti u 17
17:10 Split: Ljetna panorama
18:00 Vijesti uz hrvatski znakovni jezik
18:10 Kampala, dokumentarni film
  • Kampala, ugandska metropola, pravo je srce Afrike. Grad u razvoju i ekspanziji. Teško je pronaći grad u istočnoj Africi u kojem privatni biznis više dolazi do izražaja. U dvomilijunskom gradu smještenom praktički na ekvatoru svatko se snalazi kako zna i može, i svatko nešto radi da bi preživio. Zaštitni znak su boda-boda, moto-taksiji koji neprestano bruje ulicama Kampale. Tisuće Etiopljana, Eritrejaca, bijelaca i Indijaca prepoznali su u Kampali odličnu priliku za biznis. I nisu požalili. Klima je savršena, a grad siguran kao rijetko koji u Africi. U dokumentarcu Mire Aščića upoznajemo kaotičnu ugandsku metropolu koja je osvojila srce mnogih stranaca.
19:00 Dnevnik 2 - uz hrvatski znakovni jezik
19:40 Vrijeme RH sutra (R)
19:41 Vrijeme Europa sutra
19:42 Bez komentara
19:47 Tema dana
19:59 HAK - promet info
20:00 Dubrovački prorok - Josip Ruđer Bošković, dokumentarni film
  • Neki su ljudi snažno obilježili doba u kojem su živjeli, a za neke ćemo, ponekad olako, rado reći da su bili ispred svoga vremena. Ruđer Bošković jedan je od najsvestranijih umova 18. stoljeća, okušao se u mnogim znanstvenim područjima. Na koji način njegovo djelo komunicira s današnjim vremenom? Dokumentarni film Nane Šojlev predstavlja životni put i djelo ovog iznimnog znanstvenika, u kontekstu intelektualne, političke, duhovne, kulturne i znanstvene klime u Europi 18. stoljeća. Film se snimao u Rimu, Milanu, Beču, Parizu, Londonu, Istanbulu, Varšavi, Veneciji, Lucci, Firenci, Paviji, Dubrovniku i Zagrebu, a o Boškoviću govore istaknuti hrvatski i svjetski autoriteti na čelu s glavnim stručnim suradnikom, dr. sc. Ivicom Martinovićem. Za Ruđera Boškovića čuli smo svi, no malo tko će od nas znati po čemu je on zapravo poznat. Godine 2011. u svijetu se slavila tristota obljetnica njegova rođenja, što je bio povod da se njegov doprinos znanosti približi mnogim ljudima. Tim prije što je zanimanje za Boškovića ponovno oživjelo, jer se njime nadahnjuju suvremeni znanstvenici koji istražuju temeljne čestice tvari, pa će ga tako i znameniti nobelovac Leon Lederman nazvati "dalmatinskim prorokom". Živio je u 18. stoljeću, dobu prosvjetiteljstva koje je iznjedrilo mnoge istaknute osobnosti na različitim znanstvenim, kulturnim i gospodarskim područjima. Dolazi nakon Newtona i izdvaja se svojom izvornom teorijom sila kojom nastoji što jednostavnije objasniti što više prirodnih fenomena. Na prvi pogled privući će nas njegova svestranost, jer je ostvario izvrsne rezultate u različitim područjima: matematici, građevinskoj statici, hidrotehnici, astronomiji, arheologiji, geodeziji, meteorologiji i fizici, koja se tada zvala teorija filozofije i pokušala s filozofskog stajališta protumačiti što je temeljno u prirodi. Bio je i pjesnik, a zahvaljujući svojim diplomatskim misijama proputovao je svijet. Njegovim se životnim djelom smatra "Teorija prirodne filozofije" iz 1758., u kojoj je objedinio rezultate dugogodišnjih istraživanja kako bi izložio avangardnu tvrdnju da se u temelju građe tvari nalaze točke bez dimenzija, ali obdarene silama. Bio je javni profesor matematike na Rimskome kolegiju, profesor astronomije i optike u Milanu, a kasnije i profesor u Paviji. Utemeljio je zvjezdarnicu u Breri. Bio je član engleskog Kraljevskog društva i mnogih akademija znanosti. Njegovo ime nosi jedan krater na Mjesecu. Najveći dio života bio je vezan uz Družbu Isusovu i ostao joj je vjeran sve do traumatičnog ukidanja isusovačkog reda 1773. Premda je s nepunih petnaest godina napustio rodni Dubrovnik, duhovne veze s rodnim gradom bit će doživotne i vrlo, vrlo emotivne.
20:58 Vrijeme RH sutra (R)
20:59 Vrijeme Europa sutra
21:00 Vijesti na engleskom jeziku
21:10 Split: Ljetna panorama (R)
22:00 Vijesti
22:10 Regionalni dnevnik (R)
22:50 Fotografija u Hrvatskoj: Dragutin Parčić (R)
  • Dragutin Parčić (1832. - 1902.), redovnik franjevac, poznati jezikoslovac i leksikograf, rođen je u Vrbniku 1832. godine. Zanimajući se amaterski za fotografiju, snimao je graditeljsku baštinu Zadra, izrađivao stereo-snimke i sastavljene široke panorame, a snimao je i pomoću mikroskopa i teleskopa. Prvi je u Hrvatskoj snimio pomrčinu Sunca, 31. prosinca 1861. godine u Zadru, a ostale su nam sačuvane i mikrofotografske snimke presjeka lišća, kristalizacije soli te mikrosnimka buhe.
22:58 Vrijeme RH sutra (R)
22:59 Vrijeme Europa sutra (R)
23:00 Vijesti flash
23:05 Bijela kuga, dokumentarni film
  • Pobačaj, abortus ili bijela kuga jedan je od najvećih problema suvremene ginekologije i društveni problem oko kojeg se spore konzervativne i liberalne društvene strukture. Film prati ginekologa Dubravka Lepušića koji između ostalih operacija obavlja i abortuse i putuje po školama držeći predavanja o spolnosti kako bi što više mladih koristilo kontracepciju. S druge strane, pater Marko Glogović žestoko se bori protiv abortusa tako da u Karlovcu i Sveticama drži kuće u koje sklanja djevojke koje se prisiljavalo na pobačaj, ali ih je on odgovorio ponudivši im smještaj. Pater Glogovoć je u suradnji s udrugom Gabrijel podigao i spomenik nerođenoj djeci na karlovačkom groblju. Duboko podijeljenog stava oko zabrane ili legalizacije abortusa, film prikazuje ženske udruge koje se bore za ženska prava, udruge religijskog svjetonazora kao i osobna svjedočanstva djevojaka. Producentice: Mirta Puhlovski, Anamaria Kapulica
23:56 Bez komentara
23:58 Vrijeme RH sutra (R)
23:59 Vrijeme Europa sutra (R)